Šlapetův rybářský deník

Lehká položená





  1. Ahoj ,ahoj...po nějaké době jsem si udělal čas a rozhodl se napsat další článek ,tentokrát o způsobu ,kterým nejspíše začínala většina dnešních "moderních" rybářů i já tak začínal a musím uznat ,že se k této metodě ještě velmi rád vracím ,sice už to nejsou teleskopy , " plasťáky " navijáky a háčky co jsem našel doma, ale pořád to má to své kouzlo ,kouzlo šponujícího se vlasce s červenou bambulkou nazývající se " předšpičkáč ".
  2. Náčiní není složité ani nijak finančně náročné a o to tady jde , důležitá je délka prutů ,aby jsme se vešli i na místa kam se s matchkou nebo feederem nedostaneme a když už jo, tak se budeme jen trápit. Mám na mysli motání vlasce o suché větvičky , sekání do stromů a jiné, zbytečné problémy a problémky, které určitě alespoň trochu znáte. No nějak jsem odbočil od tématu , a proto se vrátím, k již zmiňovanému, náčiní. Osobně používám vláčecí 2-díl s gramáží do 25gramů, požitek z ulovené ryby je o to krásnější a víc si ho užijete. Navijáček není důležité moc vybírat, bude Vám stačit jakýkoli naviják s cívkou od vel. 1000 do 4000 , ale když bude větší ,či menší ,nebude to tolik vadit. Vlasec volíme podle vody a velikosti ryb ,ale ideál je zhruba 0,22 zvládne i větší rybu a i nějaký ten klacek s ní vytáhnete ,přesto na něj nachytáte a nemusíte se bát ,že bude ve vodě málo poddajný ,či ,že bude vidět. Háčky volím ve velikosti 10 až 14 ,ale dost záleží na značce ( z důvodu číslování).
  3. Tak sestavy: není nic jednodužšího než provléknou 5-gramové olovo s dírkou , 2x provléknout kousek (cca1-2cm) ventilkové gumičky a na zbytek navázet háček. Žádné "půlbalatony" ,či páternostry, v jednoduchosti je síla , kterou využijete převážně s rybou ve vázce, o každou věc (krmítko ,druhý háček....) můžete zavadit o překážku a o ryb bleskurychle přijít !!
  4. Na háček zkoušíme klasiky. Schválně se zamyslete a hádejte. Ano je to tak. nebude to nic jednoduššího než ,pařená houska pokapaná maggi (či bez maggi), vařené kolínko s voňavou strouhankou, zrno kukuřice, vnitřek ,bo kulička z chleba..je toho spousta...,ale v jednoduchosti je síla ;)
  5. Jako poslední k připomenutí mě napadá místo rybolovu ,jelikož máme krátký prut a relativně "silný" vlasec musíte toho využít !! Prochytáváme místa u spadlých stromů ,oka v leknínech nebo jiná zapadlá místa. Lovíme blízko břehu ,nedupejte a snažte se být co nejvíce diskrétní a uvidíte ce se splete za krasavce , pro spestření můžeme prohodit hrstičkou kukuřice, pařené housky ,namočeného chleba ,brambor ,či kukuřičným šrotem se strouhankou.

 

 

Doufám ,že se Vám tento článek líbil ,je to trochu nostalgie, ale je to krásný si takhle někdy posedět a třeba 2 hodiny v klidu v málo dotčené přírodě čekat na pohyb předšpičkového čihátka. Nejradši bych se vrátil dál ,do dob Oty Pavla, ale to je v dnešní době skoro "pasé".. určitě to někdy vyzkoušejte, je to krása !!!......děkuji za přečtení ,Šlapeto.

Průměrná známka: 1,80

Komentář ke článku (26)