Šlapetův rybářský deník

Feeder-trochu teorie o prutech





  1. "Feeder" pochází z anglického slova "krmič". Angličtí rybáři nástavcem na špičce zjišťovali, zda jim ryby najely do krmení. Tento způsob lovu se u nás začal masově prosazovat zhruba před 10 lety. Dnes už má feeder každý moderní rybář*.
  2. Feeder je označení pro pruty s indikátorem záběru měkkou špičkou.Dělí se na několik druhů ,ale všechny fungují na stejném principu. Základní rozdělení je podle délky a vrhací zátěži: 
  • feeder light-medium: Jsou to pruty v délkách většinou od 3,30 do 3,90 metrů. Mají nejuniversálnější použití.Hodí se jak na chytání na stojaté vodě tak na proudnějsích řekách. Dodávají se většinou s několika výměnnými špičkami od opravdu jemných 0,5 oz až po silné 3oz. Ryby se na ně dají vytáhnout také různé od drobotiny na light přez cejny a kapříky průměrné velikosti až po Krásné trofejní ryby chytané vlasovou metodou.
  • feeder heavy: Jeho využití vidím hlavně na širších ,silně tekoucích řekách jako je :Labe, Vltava , v některých částích Dyje a určitě i další...Chytají se na ně už větší ryby, protože zážitek tahání menší (10-15cm) plotice už není tak dobrý jako u medium či light. Prodává se hlavně v délce 3,9 , ale dají se sehnat i 4,20 či dokonce 4,50.
  • picker:  Jsou to pruty ,které mají jen o trochu menší Vrhací zátěž než feeder medium ,ale hlavní znak tohoto prutu je velikost ,jenž nedosahuje větších rozměrů než 3 metry a bývá to pouze 2-díl. Vrh. zátěž bývá kelom 20 až 60 gramů. pruty jsou vhodné na chytání na stojatých vodách nabo poblíž břehu na řekách. Přes svoji délku si nemyslím ,že je moc vhodný na mini rybky, na ty bych doporučil WP...
  • Winklepicker: To je proutek menších rozměrů dorůstá se délky od 1,80-3,00 metrů . Je vhodný zejména na stojaté vody k chytání do 20metrů od břehu, vrhací zátěž se pohybuje kolem 5-15 ,2-10  gramů ... Což zajišťuje velký zážitek z ulovené ryby i menších rozměrů,ale zdolávání kapitálního úlovku na velmi slabý vlasec, který se zpravidla používá, je potřeba opravdu pevných nervů, jak o rybu tak i o prut.
  1. Takže máte z čeho vybírat . Osobně bych pro začátečníka volil proutek Feeder medium(popř. light) v délce 3,6 . Je dobrá jak na stojaté vody , tak na řeky. Je to to nejuniversálnější řešení začátků....
  2. Hodně zdaru při výběru a hlavně při rybolovu samotným, uvidíte, že se ho jentak nevzdáte...

 

 

        V dalších dílech si povíme o navijácích ,vlascích, háčcích, návazcích....máte se na co těšit.

Z vlasntní hlavy sesmolis Šlapeto...Díky za přečtení,komentář a slušnou známku :-)))

 

Průměrná známka: 1,94

Komentář ke článku (18)

Anketa:Líbí??
A) Ano,jen tak dál 86%
B) Ne,prď na další díly(důvod uveď v Diskusi) 14%
Hlasovalo 35 čtenářů.