Šlapetův rybářský deník

Feeder-trochu teorie o navijácích

  1. První článek shlédlo celkem dost lidí, doufám ,že ještě shlédne ....Že pomůže začátečníkům k vybírání proutků,proto jsem napsal další díl, tentokráte o navijácích.                                                                                                                                                                                                 
  2. Máme důležitá kritéria při výběru navijáku.Nejdůležitější je určit na jaký prut by měl pasovat.Jak velké ryby na něj "budeme" tahat (nikdy nemůžeme určit,ale alespoň tak orientačně) .Nebudu Vám radit ,jestli přední brzdu nebo zadní to je o zvycích každého soudruha.Samozřejmě ,vystačíme si s "jakýmkoli" ,ale poté se může stát ,že v důsledku necitlivé brzdy,vlasci zařízlém v rolničce nebo zachytnutém pod cívku o rybu příjdeme, a vězte,že by to byla zrovna ta nejvetší a nejhezčí ryba.
  3. V dnešní době se ceny "slušnějších" navijáků  pohybují kolem 700-4000 kč. Osobně se držím někde v nižším středu (1500) a když člověk opravdu pečlivě vybírá sežene slušné zboží za Jemu zvolenou cenu.
  4. Teď se pokusím vyjmenovat všechny typy navijáků a k nim přiřadit určitý druh prutu ,nebo obráceně.
  • Picker (WP): Jsou to kratší pruty ,na nichž nepředpokládáme velké ryby a daleké hody, tudíž stačí menší cívka ,bohatě si vystačíme s velikostí 2500-3000, větší velikosti by mohly způsobit převažování ,bolest zápěstí a v neposlední řadě by vypadaly "megalomansky" (držím -li se pravidla,"co je malé,to je roztomilé"). Na tyto pruty bych volil naviják s velkým rozsahem brzdy, protože používáme slabší vlasce a chytáme kousek od břehu. Přední nebo zadní nehraje velkou roli,ikdyž...
  • Feeder medium-light: Jsme u nejrozšířenější skupiny prutů. Zde máme možnost velkého výběru, jak velikosti cívek tak způsobu a počtu brzd. Jako nejideálnější varianta se mi jevý "bojová brzda" a matchová cívka velikosti 4000. Je to asi to neuniversálnější co lze použít. Dále se mi líbí varanta baitrunneru,...proč? Už se vám někdy stalo ,že jste skákali za prutem nebo pro něj lezli do vody? Že Ne, tak to buďte rádi, na Podzim to není nic příjemného,přitom stačilo jen být u prutů nebo nezdolávat druhou rybu nebo nevykonávat ranní potřebu. Není to málo, všechny tyto úkony by jste mohli dělat (nedělat) kdyby jste měli baitrunner, stačí překlopit páčkou a o volnost vlasce je postaráno. Poté se nabízí varianta klasické jedné brzdy.Buď přední ,nebo zadní ,ale nešel bych pod velikost cívky 4000.                                                                                                                                                                                                       
  • Feeder heavy: Tyto klacky používáme především na velké ryby a silně proudné řeky . Některé svou tuhostí mohou konkurovat kaprařským děličkám. Délka náhozů a velikost ryb je velmi podobá, proto se nebojíme velikosti .S cívkou 6000 a více nic nezkazíme! . Do těchto navijáků se už můžeme pořádně opřít a taky navíjení bude rychlejší jak u menších. Určitě zde využijete baitrunner, předevnším při chytaní "mega" kaprů na řekách a na soukromých revírech.
  1. Doufám ,že se tento článek líbí a pomůže začínajícím feederařům....Své připomínky PIŠTE do diskuze...
  2. Hodně zdaru při smlouvání a rybolovu samotném....Sesmolil šlapeto...díky za dobrou známku ,přečtení a komentář...

Průměrná známka: 2,25

Komentář ke článku (8)

Anketa:Mám psát dál?
A) Ano..proč ne? 76%
B) Ne...proč Ano?(uveď důvod) 24%
Hlasovalo 55 čtenářů.